Staart- en maneneczeem bij paarden

07juni2006
Bron: Staart- en maneneczeem bij het paard, een literatuurstudie naar de oorzaak en de behandeling (2004), PVE / WUR
Staart- en maneneczeem (SME) is een huidallergie bij het paard. Met name in het zomerseizoen treedt deze allergie op in Nederland.
Paarden met de aandoening krijgen ontstekingsreacties die gepaard gaan met hevige jeuk, waardoor de huid kaal en kapot wordt geschuurd. De huidaandoening treft vooral de staartwortel en de manenkam.

Het onrustige gedrag van een paard kan de aandoening reeds in een vroeg stadium verraden. Inspectie van de huid en de vacht laat zien dat de huid schilferig is en verdikkingen vertoont. Andere symptomen zijn dat het haar makkelijk afbreekt en uitvalt. Wanneer de aandoening jaarlijks terugkeert kan dit leiden tot een gehyperkeratiniseerde, geribbelde huid met permanent haarverlies over de beschadigingen.

Op verschillende plaatsen in de wereld komen op elkaar gelijkende klinische beelden voor; de huidaandoening staat in Australië bekend als ‘Queensland itch’, in Groot-Brittannië als ‘sweet itch’, in de USA als ‘allergic dermatitis’ en in Duitsland als ‘Sommerekzem’.

De Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit doet onderzoek naar de ziekte. Via een enquête wordt geprobeerd inzicht te krijgen welke factoren in de directe omgeving van paard of pony invloed hebben op de ontwikkeling van staart- en maneneczeem.
SME enquête 2006