Energie-opwekking uit varkensvet

21juni2006
Bron: NU.nl
De Groningse varkensvetsmelterij Ten Kate gaat in Ter Apelkanaal een centrale bouwen die door reuzel van energie wordt voorzien.
De centrale kan tien megawatt elektriciteit opwekken. Dat is gelijk aan de stroom die nodig is om 30.000 Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

Reuzel is een bijproduct van varkensslachterijen en wordt door bakkerijen wereldwijd gebruikt. Volgens de eigenaar van Ten Kate Holding in Ter Apelkanaal en Duitsland, “is dit vet afkomstig van varkensslachterijen en qua calorische waarde gelijk aan stookolie" zo zei hij zaterdag in het Dagblad van het Noorden.

Volgens hem is reuzel uitstekend geschikt om verbrandingsmotoren op te laten draaien, en daarmee ook om stroom op te wekken. De nieuwe fabriek verrijst naast de bestaande fabriek in Ter Apelkanaal.

De bouw van de fabriek wordt ondersteund door Energy Valley, een publiek-privaat samenwerkinsgverband in Noord-Nederland dat is opgezet om de energie-activiteiten in Noord-Nederland te bevorderen en de overgang naar nieuwe energievormen te stimuleren.