Voeding Kwartel

Dieet

Het voedsel van een volwassen kwartel bestaat uit gierstsoorten, kanariezaad, opfokzaad en zo nu en dan insecten. In de natuur scharrelt de kwartel graag in de rijstvelden na de oogst. Hoewel de vogels onder in de voliáre hun kostje wel bij elkaar zoeken moet men niet vergeten ook voor deze vogels geschikt voer en vers water klaar te zetten. Houdt men de vogels in kooien dan is groenvoer onontbeerlijk. Het is wel aan te bevelen afwisseling in de voeding te brengen, dit geldt voornamelijk voor het groenvoer voor de kwartels een aantal soorten zijn; sla, andijvie, gehakte brandnetel, een stukje bloemkoolblad of vogelmuur. Met name de kuifkwartels zijn echte groenvoer liefhebbers.

Nutrienten behoefte

Voedingsschema

Dagelijks vers drinkwater en dagelijks bekijken of de kwartel voldoende voer van de grond kan pikken, anders bijvoeren op de grond.

Voedingsplaats

Kwartels zijn ideale volierevogels. Ze worden veelal gehouden om het gemorste zaad van de grond af te pikken.

Handopfok

De opfok periode kan variëren van 6 weken tot 4 maanden voordat deze kuikens volwassen zijn. De leeftijd van een kwartel ligt in een voliáre tot 5 jaar maar er zijn ook kwartels die in een voliáre een leeftijd hebben bereikt van een jaar of 7.
Wanneer de eieren in een broedmachine worden uitgebroed (zie broedmachine) dienen de kuikens in een opfokhokje geplaatst te worden met een warmtelamp.
Het beste is om deze warmtebron door een thermostaat aan te laten sturen om plotselinge veranderingen in temperatuur te kunnen corrigeren. Wanneer de kwartels in een normaal verwarmde schuur opgefokt worden is dit overbodig.
Het is niet aan te raden om zand als bodembedekker te nemen wanneer er gefokt wordt met kwartels. Het risico is dan groot dat de kuikens dit oppikken en het gevolg kan zijn dat het spijsverteringskanaal van slag raakt. Houtmot of een aantal lagen keukenrol volstaat uitstekend als bodembedekker niet gebruikt wordt als bodembedekker. Het kapot pikken van de eieren is te voorkomen door een paar kunsteieren in de voliáre te plaatsen de kwartels zijn dan aan deze voorwerpen gewend en zullen minder geneigd zijn om het kapot te pikken, dit is vooral bij jonge vogels aan te raden.

Tijdens de opfokperiode dient men een goed siervogel opfokvoer te geven, dit is over het algemeen verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken.
Het is belangrijk dat de kuikens iedere dag worden voorzien van vers drinkwater, gebruik hiervoor een laag bakje met een paar stuitertjes er in zodat de kroost niet kan verdrinken. Het is ook mogelijk om van een vogeldrinkfles gebruik te maken (met tuit). Kuikens van verschillende leeftijd kunnen tijdelijk bij elkaar worden gehouden. Na enkele weken zullen er verschillen in grootte optreden. Dan dienen de kleine kuikens van de grote scheiden te worden want de kleine zullen het onderspit delven tegen de grote.