Animal Migration: A Synthesis

04april2012
UItgever: Oxford University Press, 2011
Migratie is wanneer dieren zich van het ene leefgebied naar het andere leefgebied verplaatsen. Gerichte migratie wordt ook wel trek genoemd, bijvoorbeeld de vogeltrek. Over migratie bij dieren is al veel geschreven, en dan vooral veel over migratie door vogels.
Dit boek biedt een zeer uitgebreid overzicht op migratie door dieren waarbij evolutie gerelateerd wordt aan ecologie en management, waarbij theorie en proefondervindelijk onderzoek bekeken worden en waar alle belangrijke migrerende diersoorten (inclusief de mens) meegenomen worden.

Het boek is onderverdeeld in vier hoofd thema’s: The Evolution of Migration, How to Migrate, Migration in Time and Space en Broader Contexts. Onder het tweede thema worden de principes van locomotive besproken, de opname en verbruik van energie tijdens migratie en hoe de beslissing tot migratie valt. Het laatste thema behandelt onder andere de bescherming van migrerende diersoorten en pastorale migratie: mobiele dierhouderij systemen.

De nieuwste technologieën en nieuwste inzichten zijn verwerkt in onderzoeksstrategieën. Die nieuwe technologieën zijn onder andere genomics, satellite-tracking en modelberekeningen, allen gerelateerd aan de komst van steeds snellere en zwaardere computers. Ook wordt gesteld dat het onderwerp migratie bij dieren nu een hot topic is, zeker gezien de bedreigingen van de mens op migrerende dieren en de rol van klimaatverandering in migratie.


Animal Migration: A Synthesis
EJ Milner-Gulland, John M Fryxell and Anthony R E Sinclair (editors)
Oxford University Press, 2011
ISBN-13: 9780199569007 (softcover)
ISBN-13: 9780199568994 (hardcover)