Huisvesting en Verzorging van de Mediterane landschildpad

De mediterrane landschildpadden behoren tot de familie van de Testudinidae, de landschildpadden. Deze landschildpadden zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Vooral de Moorse (Testudo graeca graeca) en de Griekse landschildpad (Testudo hermani) worden verhandeld. De meeste mediterrane landschildpadden zijn beschermd of erg zeldzaam, alleen de vierteenlandschildpad (Agrionemys horsfieldi mag nog in het wild gevangen worden.
De Moorse landschildpad heeft meestal een ongedeeld schild, niet zoals de Griekse landschildpad een staartschild dat in tweeën gedeeld is. Griekse en vierteenlandschildpadden hebben een nagel op de staartpunt, dit is bij Moorse landschildpadden niet. Toch is het enige verschil de sporen op de achterpoten van de Moorse landschildpad. Deze schildpadden hebben links en rechts van de staart twee sporen (harde, vergroeide schubben) op de poten.

De kleur varieert van zandbruin met donkere vlekken tot zwart. Mediterrane landschildpadden kunnen maximaal 35 cm lang worden.