Huisvesting en Verzorging van de Blauwe Stekelleguaan

De blauwe stekelleguaan (Sceloporus cyanogenys) behoort tot de onderfamilie van de Sceloporinae. De blauwe stekelleguaan is de grootste uit zijn geslacht (Sceloporus). Dit geslacht is verspreid van Zuidwest-Canada tot in Panama. De blauwe stekelleguaan is inheems in het gebied van Zuid-Texas tot in Mexico. Blauwe stekelleguanen zijn fors gebouwd, en hebben een iets afgeplat lichaam. Deze leguanen hebben spitse schubben, die het dier een stekelige aanblik geven. De mannetjes en de vrouwtjes verschillen in kleur. Wanneer de dieren eenmaal op temperatuur zijn, zijn ze beweeglijk en snel. Blauwe stekelleguanen kunnen 36 cm lang worden.
De blauwe stekelleguaan is een levendbarende soort, net als de smaragdstekelleguaan (Sceloporus malachititus), de westelijke haagleguaan (Sceloporus occidentalis), de oostelijke haagleguaan (Sceloporus undulatus), de Sceloporus grammicus en de Sceloporus graciosus. Deze soorten behoeven dezelfde verzorging als de blauwe stekelleguaan.
De woestijnstekelleguaan (Sceloporus magister), de spleetstekelleguaan (Sceloporus poinsetti) en de Sceloporus jarrovi zijn eierleggende leguanen en behoeven tevens dezelfde verzorging als de blauwe stekelleguaan.