Huisvesting en Verzorging van de Agapornis

Agapornissen (Agaporniden) of Dwergpapegaaien horen tot de familie van papegaaien. In het wild komen ze voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar ze in kleine groepen van 10 tot 15 vogels samenleven. Er zijn meerdere soorten, maar in Europa wordt het meest met de Agapornis Fischeri gekweekt.
De naam Agaporniden betekent: de onafscheidelijken. Ze zijn zo genoemd omdat ze huwelijken voor het leven sluiten en veel met elkaar tortelen. Daarom worden ze ook wel lovebirds genoemd.
Ze zijn ong. 15cm groot en lijken nog het meest op minipapegaaien met een naar verhouding te grote kop. Ze leven bij voorkeur met een groep in een wat grotere binnen-of buitenvoliere, maar kunnen ook alleen gehouden worden in een kooi. In dat geval gaat de vogel zijn tortelgedrag geheel op de eigenaar richten. De agapornis is erg monogaam en kiest zijn of haar partner voor het leven.
De agapornis heeft een harde schrille stem. Helaas behoort deze dwergpapegaai niet tot de papegaaien die kunnen leren praten. De agapornis is een sterke vogel die wel 15 jaar kan worden.