Huisvesting en Verzorging van de Ayamaru-regenboogvis

De ayamaru-regenboogvis (Melanotaenia boesemani) leeft in de natuur alleen in de Ayamaru-, Hain- en Aitinjo-meren. Deze meren zijn gesitueerd in de centrale delen van de Vogelkop in West-Irian.
De ayamaru-regenboogvis is een middelgrote regenboogvis. De mannetjes van deze soort worden in de natuur zo'n 15 cm lang, maar in het aquarium worden ze meestal niet groter dan zo'n 10 tot 12 cm.
De vrouwtjes worden over het algemeen minder groot dan de mannetjes. Van deze soort vallen vooral de mannetjes op door hun mooie kleuren en lichaamsbouw. De voorste helft van het lichaam van de mannetjes kan prachtig blauw gekleurd zijn terwijl de achterste helft van het lichaam kan variëren van enigszins gelig tot een fel oranje. Vooral in de ochtend hebben deze vissen de mooiste kleuren en op dat moment is vooral het blauwe deel van de vis veel intensiveer gekleurd. De vrouwtjes van deze soort hebben min of meer dezelfde grondkleur als de mannetjes, maar zijn veel minder intensief van kleur. Dit uit zich in een licht oranje gekleurde achterzijde van het lichaam en een enigszins grijsgroene kleur aan de voorzijde van het lichaam. Ook hebben de vrouwtjes van deze soort een meer gestroomlijnd lichaam dan de mannetjes.