Huisvesting en Verzorging Vissen

Vissen zijn gewervelde koudbloedige dieren die meestal in het water leven. Ze halen de benodigde zuurstof, over het algemeen, uit het water door middel van kieuwen en bewegen zich door het water door het gebruik van vinnen. De vissen zijn de oudste en soortenrijkste groep gewervelde dieren. Biologisch gezien zijn de verschillen binnen deze groep zelfs zo groot, dat het de vraag is in hoeverre bijvoorbeeld de kraakbeenvissen (waaronder de haaien) en de kaakloze vissen (waaronder de prikken) en de beenvissen (de 'gewone' vissen) met elkaar verwant zijn.
Wanneer men kijkt naar de taxonomische aanduiding dan ziet men dat de aanduiding vissen een wat vage verzamelnaam is. Sommige waterdieren lijken op vissen en zijn in het verleden ooit bij de vissen ingedeeld. Sommige heten zelfs 'vis', terwijl ze beter in andere groepen in te delen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de walvissen, de primitieve rondbekken en lancetvisjes. De vissen worden in drie hoofdgroepen ingedeeld:

 • Kraakbeenvissen

 • Tot de kraakbeenvissen horen de haaien, roggen en de onbekendere zeekatten (voornamelijk diepzeevissen, niet te verwarren met de gelijknamige inktvissen).
  Het skelet van kraakbeenvissen is net als bij de kaakloze vissen niet verbeend. De tanden worden het hele leven door gewisseld. De huid is bedekt met tandachtige schubben waardoor deze meestal zeer ruw aanvoelt. De zintuigen van deze vissen zijn zeer goed ontwikkeld. Ze hebben zelfs zintuigen voor het waarnemen van elektrische signalen.
  Vooral de haaien worden de laatste jaren zwaar overbevist, onder andere om hun vinnen voor in de soep.

 • Beenvissen

 • Ruim 90% van alle soorten vissen behoort tot deze groep. Veel beenvissen blijven klein, maar er zijn er die behoorlijke afmetingen kunnen bereiken.
  Het skelet is gedeeltelijk opgebouwd uit been en ze hebben een zwemblaas waarmee ze hun drijfvermogen kunnen regelen.

 • Kaakloze vissen

 • Deze groep bestaat uit de prikken en de slijmprikken. Het zijn vissen die door hun langgerekte onbeschubde lichaam aan palingen doen denken. Een duidelijk verschil is dat ze aan de zijkanten van hun kop een aantal ronde kieuwopeningen zitten. Ze hebben geen kaken, maar een ronde zuigmond met een rand vol scherpe tandjes waarmee ze hun voedsel afraspen. Hun skelet is niet verbeend. De kaakloze vissen bestonden al 500 miljoen jaar geleden. Slijmprikken leven altijd in zee. Prikken leven in zoet of zout water maar planten zich altijd in zoet water voort.