Voeding en Verzorging Haasachtigen

De orde der haasachtigen (Lagomorpha) bestaat uit twee families: de familie der Leporidae, die de hazen en konijnen bevat, en de familie der Ochotonidae, waartoe de fluithazen of pika’s behoren.
Vanwege hun knaagtanden en ook om hun levenswijze werden de Lagomorpha vroeger beschouwd als knaagdieren. Recente bestudering wijst er echter op dat zij niet nauwer verwant zijn met de knaagdieren dan met andere zoogdieren.
Kenmerkend voor de orde zijn de lange, voortdurend groeiende snijtanden. In tegenstelling tot knaagdieren hebben zij twee paar bovensnijtanden. Direct achter de voorste paar snijtanden liggen kleinere, niet-functionele snijtanden. Er is een opening tussen de snijtanden en valse kiezen.
De dieren die tot de Leporidae behoren zijn middelgrote dieren met lange oren en korte staarten. Het zijdelings afgeplatte lichaam is aangepast aan hard rennen. De goed ontwikkelde achterpoten zijn aanzienlijk langer dan de voorpoten. De voorpoten hebben vijf tenen en de achterpoten hebben vier tenen. Het bovenvlak van de voeten is bedekt met lange, borstelig haren en een stootkussen als zij zich voortbewegen op harde ondergrond. De kleur van de vacht is gewoonlijk niet opvallend en dikwijls een combinatie van bruin, wit, grijs en zwart.
De dieren die tot de Ochotonidae behoren zijn veel kleiner dan hazen en konijnen. Hun lichaam is cilindervormig, de achterpoten zijn ongeveer even lang als de voorpoten, de staart is niet uitwendig zichtbaar en de oren zijn kort en afgerond.