Huisvesting en Verzorging van de Goudhamster

De Syrische hamster (Mesocricetus auratus) komt oorspronkelijk uit de woestijngebieden in Syrië. In de beginjaren stond de Syrische hamster beter bekend onder de naam goudhamster, vanwege zijn goudkleurige beharing. Omdat hamsters met de oorspronkelijke vachtkleur tegenwoordig een minderheid vormen, is de naam 'goudhamster' vervallen en is besloten de dieren te noemen naar het land van herkomst: Syrië.
De Syrische hamster behoort tot de orde der knaagdieren (Rodentia) en de familie der hamsters en woelmuisachtigen (Cricetitda).

Het lichaam van een Syrische hamster is kort, breed en gedrongen en ongeveer 12 tot 16 cm lang. De ronde kop heeft een brede, stompe snuit. De ogen zijn groot en bolvormig. Het dier heeft grote rechtopstaande oren. De voor- en achterpoten zijn in verhouding tot het lichaam erg kort. Aan de voorpoten zitten 4 vinger en een duim die niet helemaal ontwikkeld is. De achterpoten hebben 5 tenen. De Syrische hamster heeft een staart van ongeveer 1 cm lang. Kenmerkend voor een hamster zijn ook de wangzakken. Een volwassen Syrische hamster weegt ongeveer 120 tot 180 gram.