Apentrio

12oktober2011
Bron: aap.nl
Eind september arriveerde een bijzonder apentrio bij de Stichting AAP. Een mantelbaviaan, een Java-aap en een monameerkat komen samen naar Almere. Het trio leefde jarenlang samen in één kooi, ondanks dat het zeer verschillende apensoorten zijn.
Bij het klooster op Cyprus waar de apen verbleven dachten de monniken dat alle apen rustig bij elkaar gehuisvest kunnen worden. Maar elke apensoort heeft zijn eigen taal en zijn eigen gewoontes. Vergelijk dit maar eens met het samenwonen van drie personen die elk een andere taal spreken en er andere gewoontes op na houden. Ondanks de goede zorgen van de monniken leverde deze situatie de nodige stress op bij de dieren. Stichting AAP en de Cypriotische dierenbeschermingsorganisatie ARC regelden dat de dieren naar Almere konden komen. Hier worden die dieren zo snel mogelijk bij soortgenoten geplaatst. Voor de mantelbaviaan werd al een opvangadres gevonden. Zij verblijft kort bij AAP en gaat dan naar Lakeview Monkey Sanctuary waar ze samen met twee andere mantelbavianen gehuisvest gaat worden.

Volgens David van Gennep, directeur van AAP, leidt onwetendheid vaak onbedoeld tot dierenleed. Zo worden groepsdieren alleen gehuisvest wat verveling en afwijkend gedrag tot gevolg kan hebben. Ook krijgen dieren het verkeerde voer met kans op suikerziekte, obesitas en permanente vergroeiingen. Stichting AAP ziet regelmatig dergelijke problemen bij exotische diersoorten die als huisdier gehouden worden. Voor het apentrio hoopt de Stichting AAP op een gezonde en stressvrije toekomst.

De manterlbaviaan op de foto is overigens niet het dier uit het stukje.