Waarom krijgt een specht geen koppijn?

15januari2014
Uitgever: Tirion Natuur, 2013
Over vogels is heel veel te vertellen, te onderzoeken en te vragen. Hoeveel veren heeft een vogel? Kan een merel dronken worden? En waarom valt een vogel niet van zijn tak als hij slaapt? Op een toegankelijke manier worden in dit boekje heel veel van dergelijke vragen beantwoord.
Bij de Vogelbescherming komen jaarlijks meer dan 200.000 vragen over vogels binnen. Vaak zijn dit hele praktische vragen over het voeren van vogels en wat te doen als een vogeltje uit het nest gevallen is. Enkele van dit soort praktische vragen worden ook beantwoord in het boekje. Maar de meeste vragen komen bij de auteur zelf vandaan. Ze zijn ontsproten aan haar eigen nieuwsgierigheid en daardoor des te verrassender. De naam van ijsvogels en winterkoninkjes doet bijvoorbeeld vermoeden dat deze vogeltjes het prima naar hun zin hebben in de winter. Niets is minder waar. Voor ijsvogels is ijs een groot probleem: ze kunnen niet meer bij hun voedsel. En ook winterkoninkjes zijn minder gehard dan hun naam klinkt. In strenge winters kan de populatie van de beide soorten wel halveren.

Monica Wesseling is natuurjournaliste en –schrijfster. Ze publiceert in diverse kranten en tijdschriften over vogels en heeft ook al een aantal boeken geschreven. Ze probeert met haar artikelen en boeken mensen te enthousiasmeren om meer naar vogels te kijken en zo ook meer natuurbewust te worden.

Titel: Waarom krijgt een specht geen koppijn?
Auteur: Monica Wesseling
Uitgever: Tirion Natuur, 2013
ISBN10: 9052109192
ISBN13: 9789052109190