Capybaras: A Natural History of the World's Largest Rodent

11november2009
The Johns Hopkins University Press, 2009
Capibara's zijn de grootste knaagdieren ter wereld en lijken eigenlijk maar bar weinig op hun naaste familieleden, de cavia. Een andere benaming, waterzwijn, is toepasselijk. Ze hebben de maat van een klein varken en houden zich graag in of bij het water op.
In dit handboek staat de meest recente informatie over capibara’s. Naast anatomie, ecologie, gedrag en ziekteleer wordt er ook uitgebreid ingegaan op de huidige stand van zaken. Nadat capibara’s zwaar bejaagd zijn en grote delen van hun natuurlijke habitat verloren hebben, hebben ze zich goed aangepast aan een leven wat beschermd wordt door mensen. Capibara’s worden veelvuldig op ranches gehouden (voor vlees en leer). Deze herbivore knaagdieren spelen een belangrijke rol in verscheidene ecosystemen zoals wetlands, open grasland en open bosgebied. Daar zijn ze ook een prooi van kaaimannen, anaconda’s, jaguars en puma’s.
De auteur heeft vele jaren ervaring in onderzoek in Zuid-Amerika, incusief een studie van 10 jaar op een ranch in Venezuela. Hij kent de capibara als geen ander. De interactie tussen capibara’s en andere (roof)-dieren wordt behandeld en ook de groeiende commerciële waarde van de capibara (op ranches en in het ecotoerisme).
Het boek is geïllustreerd met diverse foto’s en tabellen.


Capybaras: A Natural History of the World's Largest Rodent
Rexford D. Lord
The Johns Hopkins University Press, 2009
ISBN-10: 0801891639
ISBN-13: 978-0801891632