Chocoladevergiftiging

07november2006
Bron: Dierenkliniek Tiel, Journal of Wildlife Diseases 37(2), 2001, pp. 362-365

Dat sommige mensen verzot zijn op chocolade is geen nieuws, maar dat het tot intoxicatie kan lijden bij dieren is niet bij iedereen bekend.
Van honden, papegaaien en varkens is vastgesteld dat ze vergiftigd kunnen worden door het eten van cacaoproducten.
In het Journal of Wildlife Diseases 37(2), 2001, pp. 362-365 is beschreven hoe een vos (Vulpes vulpes) en een das (Meles meles) dood aangetroffen werden in de buurt van een golfbaan. Na autopsie bleken de dieren theobromine intoxicatie te hebben, waarschijnlijk door de consumptie van chocolade. Het is dus aannemelijk dat er meer dieren zijn die niet tegen chocolade kunnen.
Theobromine is een stof die in cacaobonen zit. De stof heeft een ophopend effect. Dat leidt tot acute vergiftiging na het eten van een groot stuk chocola maar ook bij herhaaldelijke consumptie van kleine hoeveelheden.
De klachten variëren van maagdarmstoornissen zoals braken en diaree, tot nierschade, spiertrekkingen en sterfte door acuut hartfalen.
Het is dus aan te raden om huisdieren geen chocola te voeren. Ook verdient het aanbeveling om producten die cacao bevatten, zoals hagelslag of chocoladekoekjes, buiten bereik van huisdieren te bewaren.