De handopfok van jonge konijnen

15februari2006
Bron: EZNC
Als een konijn veel jongen heeft gekregen en niet genoeg melk produceert, of als ze haar jongen verstoten heeft, kun je de kleintjes met de hand proberen groot te brengen.
Laat ze in hun nest liggen, en zorg ervoor dat ze goed warm blijven. Als je een konijntje gaat voeren, leg het diertje dan op zijn rug; dat doet de moeder ook wanneer ze haar jongen voert (niet te plat want dan kunnen ze zich verslikken). Zorg ervoor dat ze ook tijdens het voeren warm blijven.
Konijnen mogen nooit koemelk hebben; beter is om melkpoeder voor honden te gebruiken, dit is bij de dierenarts te verkrijgen. Je kunt dit geven door gebruik te maken van een 1 ml spuitje of een druppelaar (zoals die bijvoorbeeld in een flesje oogdruppels zit). Spuitjes (dit zijn injectiespuitjes zonder naald) kun je bij de dierenarts krijgen. Het is handig om meteen ook spuitjes van 2,5 ml mee te nemen voor als de konijntjes wat ouder zijn.
De eerste 24 uur zijn van levensbelang. Geef de eerste 24 uur geen melkvoeding maar iedere drie uur 1 à 2 ml elektrolyten (’s nachts hoeft dit niet). Elektrolyten is een kant- en-klare zout/suikeroplossing die bestaat uit een zakje poeder dat gemengd moet worden met afgekoeld gekookt water. Een elektrolytenoplossing is onder verschillende namen en merken te koop bij dierenarts en apotheek. De oplossing dient in de koelkast bewaard te worden en is maximaal 24 uur houdbaar.


Jonge konijnen hebben ongeveer vanaf dag 10 (als ze hun oogjes open hebben) ook hooi nodig. Met twee weken kun je ze af en toe een stukje bruinbrood of een stukje wortel voeren. Je kunt daarna het geven van groenvoer langzaam opbouwen.

Zeer jonge konijnen moeten geholpen worden bij het plassen. Neem een doekje en wrijf snel over het geslachtsdeel om zo de urinestroom op gang te brengen. Blijf dit net zolang doen tot er geen urine meer uitkomt. Poepen kunnen ze wel direct, dit moeten wel droge ronde keuteltjes zijn.

Weeg de dieren dagelijks op een vast tijdstip; digitale weegschalen die tot op de een of twee gram nauwkeurig meten, zijn hier zeer geschikt voor. De eerste dagen zal het gewicht van het konijn afnemen, na ongeveer een week moet dit stabiliseren en daarna weer toenemen.
Meer informatie over konijnen