Denken dieren na?

18juli2007
Wynne, C.D.L.,Pearson Education, ISBN10: 9043013560, ISBN13: 9789043013567
Het fenomeen 'denken' wordt in dit boek opgedeeld in verschillende soorten denken. Dat zijn bijvoorbeeld logisch denken, en denken waarbij je probeert in te schatten wat een ander denkt, en zo nog een paar soorten meer. Denken dieren op dezelfde manier als mensen? Het boek gaat in op deze vraag.
Hierbij worden voorbeelden van o.a. apen, dolfijnen en vleermuizen bekeken. Volgens de auteur kan de vraag met nee beantwoordt worden.
Dieren kunnen op verschillende manieren op mensen lijken op het gebied van uiterlijk, eetgewoonten, gedrag en ga zo maar door. Toch zijn het vooral de verschillen die opvallen. Dat geldt ook voor denken, aldus Wynne, die hoogleraar in de psychologie is in Florida.
Hij hoort daarmee bij een stroming die lijnrecht tegenover de denkbeelden staat van onderzoekers zoals bijvoorbeeld de bekende Jane Goodall, die jaren temidden van wilde chimpansees doorbracht en hen veel menselijke eigenschappen toedicht.
Het boek van Wynne is niet alleen informatief en duidelijk, maar ook leuk. De schrijver kan onverwacht uit de hoek komen en weet heel erg veel. Ondanks de moeilijkheidsgraad is het daarom toch prima te lezen en geschikt voor een breed publiek van dierenliefhebbers.

Op de achterkant van het boek:

'Wynne heeft een plezierige stijl van schrijven en de gave om de lezer te boeien ... Zijn boek biedt veel inzichtelijke beschrijvingen van het gedrag van dieren.'
- Frans B. M. de Waal, Natural History

'Een lust om te lezen ... vol slimme experimenten, intrigerende anekdotes en een weldadige diversiteit van diergedrag.'
- Sy Montgomery, Discover

Clive D. L. Wynne is hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Florida. Hij is de schrijver van Animal Cognition: The Mental Lives of Animals.