Dieren met vreemde manieren

16september2009
Uitgeverij Elmar, Rijswijk
Heel wat opmerkelijk en zelfs bizar diergedrag valt waar te nemen in de natuur. Wat te denken van jonge spinnetjes die hun moeder opeten? Of het Australische boomkikker-mannetje die zijn eigen kikkervisjes ronddraagt?
In dit boek beschrijft Marty Crump, een tropisch veldbiologe, het bijzondere gedrag van zeer diverse diersoorten. Ze heeft hier bewust gekozen voor de gekke, bizarre verhalen. Deze zijn deels gebaseerd op eigen onderzoek en deels op dat van anderen. De verhalen zijn verdeeld in vijf thema’s: paargedrag, ouderlijke zorg, voedsel en eten, verdediging en communicatie. Het enthousiasme van de auteur is duidelijk te merken in het boek. Doordat wetenschappelijk jargon zoveel mogelijk vermeden is, is een zeer leesbaar en boek ontstaan.
In het boek is onder andere te lezen dat heel verschillende, niet verwante dieren, vaak hetzelfde, schijnbaar vreemde gedrag vertonen. Volgens Crump is dit een bewijs dat deze ogenschijnlijk vreemde gedragingen wel degelijk een succesvolle manier van leven vertegenwoordigen.

Dieren met vreemde manieren. Opmerkelijk diergedrag uit de natuur
Marty Crump
Nederlandse vertaling: Uta Anderson
Uitgeverij Elmar, Rijswijk
ISBN: 978 90389 1783 2