Natuurcentrum in Nes (Ameland)

20juni2007
Bron: amelandermusea.nl/natuurcentrum
In het Natuurcentrum kunt u meer ontdekken over de bijzondere planten- en dierenwereld van zowel de Noordzee als de Waddenzee.
In het Natuurcentrum is er speciale aandacht voor de potvis, naar aanleiding van de stranding van vijf potvissen op het eiland.
Er is ook een replica van een blauwe vinvis aanwezig.
In een ondergrondse tunnel wordt de landschappelijke en ecologische ontwikkeling in beeld gebracht. Ook te zien op deze Noordzee expositie: de flora en fauna van de zee rondom het eiland en haar bedreigingen.
Centraal in het Natuurcentrum ligt het grote zeeaquarium (100.000 liter) met daarin vissen en schelpdieren. Vooral rond voedertijden is daar veel te zien.

Naast een bezoek aan het museum zijn er diverse natuuractiviteiten waaraan deelgenomen kan worden. Deze excursies worden begeleid door deskundige gidsen.
Zo is er een excursie naar een eeuwenoude eendenkooi, een wadden practicum (speciaal voor scholen) en een dialezing over Ameland. Verder zijn er een excursie naar het Wad, naar het Noordzeestrand en naar bos en duin.
Het is ook mogelijk om te “korren aan het strand”. Er wordt dan vanaf het strand met een kleine kor (soort visnet) gevist en de vangsten kunnen op het strand in een klein aquarium bekeken worden.