Vlindertuin De Berkenhof

01augustus2007
Bron: vlindertuindeberkenhof.nl
Vlindertuin De Berkenhof ligt in Zeeland aan de rand van beschermd natuurgebied 'de Zwaakseweel'. In deze vlindertuin vliegen vlinders en diverse tropische vogels tussen de tropische planten. Er is een cactustuin die een stukje Mexico uitbeeldt. Verder zijn er metershoge bananenplanten en diverse soorten passieflora's.
In de tuin kan de hele levenscyclus van de vlinder bekeken worden. Vlinders leggen eitjes op de voor hun geschikte planten. De rupsen eten zich vol tot ze gaan verpoppen. Er is zelfs kans om een vlinder uit de pop te zien komen.
De Berkenhof zorgt ervoor dat er voedsel is voor alle stadia, dus niet alleen nectarplanten voor de vlinders maar ook voedselplanten voor de rupsen. De nectarvoorziening voor de vlinders wordt verzorgd door hibiscussen, lagerstroemia’s, penta’s en asclepia’s. Naast deze nectargevende bloemen is er ook fruit voor de vlinders en vochtige turf. Dit is belangrijk voor de mineralenvoorziening van de vlinders.
Behalve voedsel is uiteraard de temperatuur en de luchtvochtigheid van belang voor de vlinders.

Naast de vlindertuin zijn er ook nog wandeltuinen. Hier zijn diverse vogelsoorten te zien en te horen zoal de groenling, het winterkoninkje en de specht. In de wandeltuinen zijn verscheidene bamboe en varen soorten te vinden.
Zie de vlinders vliegen!