VRC Zundert

06februari2008
Bron: VRC Zundert
Stichting Vogelrevalidatiecentrum "Zundert" is een opvang- en verzorgingscentrum voor met name vogels die in de problemen zijn gekomen of die bijvoorbeeld door Justitie in beslag zijn genomen.
Het gaat hierbij niet alleen om vogels die in Nederland vrij in de natuur leven, maar ook om uitheemse roofvogels en uilen. De nadruk ligt op de opvang en verzorging van inheemse vogels, daarnaast vangt het revalidatiecentrum ook inheemse zoogdieren als reeën, egels en reptielen op. In de reguliere dierenasiels zijn vogels en de andere genoemde dieren vaak moeilijk plaatsbaar. Het werkgebied van het revalidatiecentrum strekt zich uit over West-Brabant.

De vogels die door het VRC worden opgevangen zijn bijvoorbeeld slachtoffers van het verkeer of van botsingen met ramen. Daarnaast zijn er vergiftigingsslachtoffers (roofvogels) of verzwakte dieren. Na een deskundige behandeling worden de dieren weer zo snel mogelijk in de natuur losgelaten.

Een andere belangrijke doelstelling van het VRC is het geven van voorlichting. Scholen maken regelmatig gebruik van deze mogelijkheid. Naast de mondelinge uitleg kunnen ook praktische voorbeelden getoond worden. Deelnemers komen in direct contact met dieren, die in hun eigen achtertuin zouden kunnen leven, maar waarvan ze het bestaan niet wisten.

Naast deskundige opvang van dieren vindt het VRC ook de respons naar de vinder van deze dieren heel belangrijk. Mensen nemen de moeite een dier naar het centrum te brengen en verwachten ook een antwoord op hun vragen. Jaarlijks worden er tussen de 1500 en 2000 dieren gebracht. De vinders willen ook een advies waar ze iets mee kunnen. Er wordt ook vaak telefonisch om informatie gevraagd, in de zomer over jonge vogels in de tuin en in de winter over wintervoeding.

Op de site van VRC Zundert staat duidelijk uitgelegd wat te doen bij raamslachtoffers, verkeersslachtoffers, een vogel die vastgevroren zit in het ijs, vergiftiging (bij roofvogels) of bij ondervoede en uitgeputte dieren in de winter.

VRC Zundert is elke zaterdag te bezoeken. In de winkel bij het bezoekerscentrum zijn naast kado’s, boeken en nestkastjes ook professionele verrekijkers te koop. Die kunnen ook getest worden in de praktijk.
Veel informatie is te vinden op de site van het VRC