Kasteeltuinen Arcen

20februari2008
Bron: Kasteeltuinen Arcen
In Arcen, Noord Limburg, staat Kasteel Arcen met de Kasteeltuinen. Naast prachtige tuinen en het kasteel zijn er ook diverse dieren te bekijken. Kasteeltuinen Arcen wordt momenteel ontwikkeld, beheerd en geëxploiteerd door Zodiac Zoos.
In het Rosarium zijn valkparkieten te zien. Oorspronkelijk komen deze dieren uit Australië. Opvallend aan deze vogels zijn de gele kuif en de oranje vlekken op de wangen. Deze oranje vlekken geven de plek van de oren aan. Bij valkparkieten blijven het mannetje en het vrouwtje vaak hun hele leven bij elkaar. In het broedseizoen legt het vrouwtje vijf ronde eieren. Die worden door het mannetje en vrouwtje samen uitgebroed (overdag broedt de man, ’s nachts de vrouw).
In de tuinen van Lommerrijk zijn twee soorten apen te vinden. Op het apeneiland zitten doodshoofdaapjes in de bomen. Ook ringstaartmaki’s hebben hun plek in Lommerrijk. Er is een grote groep gehuisvest die elk voorjaar nog weer groter wordt: er worden zelfs tweelingen geboren!
Wallabies hebben hun domicilie in de Golftuin. Deze buideldieren (verwant aan de kangoeroes) krijgen gemiddeld één jong per jaar. De draagtijd is maar één maand, maar daarna verblijft het jong nog ongeveer een half jaar in de buidel. Na nog eens een jaar is het dier volledig zelfstandig. In Casa Verde ligt de Koi-vijver die aangelegd is met de allermodernste technieken op vijvergebied en filtersystemen. De Koi’s willen graag geaaid worden of iets lekkers krijgen uit de voerautomaat.

In Kasteeltuinen Arcen worden regelmatig roofvogeldemonstraties georganiseerd waarbij verschillende soorten roofvogels worden gedemonstreerd. Ook zijn er workshops Valkerij. Hier maken deelnemers kennis met alle facetten van de valkerij.
Neem alvast een kijkje op de site