Tierpark Berlin Friedrichsfelde

05maart2008
Bron: Tierpark Berlin Friedrichsfelde
Tierpark Berlin Friedrichsfelde (of kortweg Tierpark Berlin) is één van de twee dierentuinen in de Duitse hoofdstad Berlijn. De dierentuin werd in 1955 geopend op het landgoed Friedrichsfelde in Oost-Berlijn.
In die tijd was het voor de inwoners van Oost-Berlijn (bijna) niet mogelijk om de Zoologischer Garten in West-Berlijn te bezoeken. Voor de Oost-Berlijners werd deze dierentuin aangelegd. Na de hereniging van Duitsland zijn de beide dierentuinen in Berlijn intensief gaan samenwerken.

Met een oppervlakte van 160 hectare is Tierpark Berlin de grootste landschapsdierentuin van Europa. En met ongeveer 10.000 dieren van rond de 1000 soorten is het ook één van de meest soortenrijke. Enkele van de hoogtepunten van dit grote aantal diersoorten en verblijven zijn hieronder genoemd.
In het Dickhauterhaus (dikhuidenhuis) zijn ondermeer Afrikaanse en Aziatische olifanten en neushoorns te zien. Het Alfred-Brehm-Haus en de omliggende buitenverblijven zijn het domicilie van de grote katachtigen (drie ondersoorten van de tijger en sneeuwluipaarden) en van tropische vogels (onder meer de kleine geelkopgier). Recentelijk zijn er verblijven voor bergdieren gebouwd met daarin een Aziatisch, een Europees en een Noord-Amerikaans deel. Hierin zijn onder andere de takin, de Alpensteenbok en de veelvraat ondergebracht. Er zijn ruime verblijven voor kuddes hoefdieren en grote waterpartijen voor watervogels en flamingo’s. In de Schlangenfarm (slangenhuis) wordt een grote collectie giftige slangen gehouden.
Al met al is Tierpark Berlin een oase van groen in een wereldstad.
Een virtueel bezoek aan de dierentuin...