Struisvogelboerderij De Monnikenwerve

11juni2008
Bron: Struisvogelboerderij De Monnikenwerve (tekst en foto’s)
Sinds 1997 bestaat Struisvogelboerderij De Monnikenwerve en sinds 1998 zijn ze te bezoeken. Het houden van struisvogels begon als hobby en is ondertussen uitgegroeid tot een heel bedrijf.
Het is bijzonder om in het Zeeuwse landschap de tropische vogels te zien lopen. Tijdens een rondleiding kunnen bezoekers kunnen de struisvogels bekijken, ze zijn er in alle soorten en maten. Er zijn broedmachines en eieren. En er zijn kuikens en grote broedvogels.
Er wordt veel uitleg gegeven over de grote loopvogel. Een volwassen struisvogel kan tot 150 kilo wegen, een pasgeboren kuiken weegt ongeveer 1 kilo. De eieren van een struisvogel wegen ongeveer 1 ½ kilo, struisvogeleieren zijn daarmee de grootste ter wereld. Een struisvogel eet uitsluitend plantaardig voedsel zoals graan, maïs, aardappelen, gras, etc. De mannetjes hebben zwarte veren terwijl de vrouwtjes grijs zijn.
De meeste eieren worden in een broedmachine uitgebroed, maar in de zomer van 2007 zijn voor het eerst eieren natuurlijk uitgebroed. Dat is uniek omdat ons Nederlandse klimaat normaal te koud is om deze Zuid-Afrikaanse dieren zelf te laten broeden.

In de tearoom met uitzicht over de weilanden met struisvogels kan van koffie met cake genoten worden. De eieren in de cake zijn uiteraard afkomstig van de struisvogel. In de winkel zijn diverse struisvogelproducten te koop: vlees, eieren, lederwaren en cosmetica (van struisvogelolie). Ook is er likeur die van verse eieren gemaakt wordt. Verder zijn er knuffels, veren en documentatiemateriaal te koop.

Informatie over het bedrijf, over de openingstijden en over de winkel staat op de eigen site www.destruisvogel.nl
Neem vast een kijkje bij De Monnikenwerve