Oceanario Lissabon

14september2011
Bron: oceanario.pt, foto: N. Gianotten
Het Oceanarium van Lissabon is één van de grootste aquaria ter wereld. Het is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling die in 1998 in Lissabon gehouden werd. Bijzonder aan dit aquarium is de gigantische centrale tank met zeer veel grote vissen.
In een tour worden de bezoekers door het hele complex geleid, eerst op het niveau van het wateroppervlak en later onderwater langs alle tanks. De centrale tank heet de Global Ocean, de vier hoeken van het gebouw zijn gewijd vier gebieden: Noord Atlantisch, Antarctisch, Gematigd Pacifisch en Tropisch Indisch. In deze vier gebieden wordt het leven boven water getoond maar ook onderwater. Verder zijn er nog diverse gespecialiseerde aquaria.

De centrale tank, de Global Ocean, is 5000m3 groot en heeft zeer grote ramen waardoor het zicht erop prima is. Ongeveer 100 verschillende soorten leven hier samen. De temperatuur is gematigd zodat zowel tropische vissen als vissen uit gematigde gebieden hier kunnen leven. Door de hoogte van 7 meter kan het verschil gezien worden tussen bodembewoners en vissen die aan de oppervlakte verblijven. In deze Global Ocean zijn onder andere verschillende soorten haaien, verschillende soorten roggen, waaronder een manta, een maanvis en zeebaarzen te zien.

Uiteraard zijn er voornamelijk vissen te zien in het Oceanario. Maar in de vier specifieke leefgebieden zijn ook wel andere dieren te zien, zoals zeeotters, pinguins, papegaaiduikers en andere vogels en amfibiën te zien.

In de tijdelijke tentoonstelling zijn nu zeeschildpadden te zien. Deze dieren komen uit opvangcentra in Potugal en Spanje en worden na afloop van de tijdelijke tentoonstelling weer uitgezet.