Zeeaquarium Het Arsenaal

10mei2006
Bron: arsenaal.com
Het Arsenaal in Vlissingen belooft een leerzame en avontuurlijke dag in het zeeaquarium met haaien, tropische vissen en papegaaien.
Sinds kort is de viscollectie in het Zeeaquarium het Arsenaal uitgebreid met neerkijkvissen (Selene vomer).
De neerkijkvissen zijn met een rechtstreekse vlucht vanuit Miami gekomen. Deze tropische vissen zaten tijdens het transport in plastic zakken in grote piepschuim dozen om te zorgen dat ze tijdens het vervoer warm bleven. Na een nacht wennen in een speciaal aquarium zijn ze in het aquarium van Het Arsenaal gekomen. De overwenperiode is van levensbelang voor de dieren om te wennen aan ander zoutgehalte, temperatuur en de zuurtegraad van het zeewater.
Het Arsenaal houdt de vissen in een aquarium met 5000 liter zeewater. Het aquarium heeft twee kijkkoepels voor de bezoekers. Door in één van beide koepels te kruipen kunnen de bezoekers opkijken naar de neerkijkvissen vanaf de bodem.

De neerkijker (Selene vomer) behoort tot de horsmakrelen (Carangidae). Hij wordt ongeveer 25 tot 30 centimeter lang en heeft een hoog, zijdelings afgeplat, zilver lichaam. De ogen liggen hoog op de kop, waardoor het lijkt of de vis continu omlaag kijkt. Neerkijkers komen voor in tropische delen van de Atlantische oceaan op circa 10 meter diepte. Ze zijn voornamelijk van Florida tot Venezuela te vinden, in het Caraïbisch gebied.
Het Arsenaal