Dolfijnendieet

04augustus2010
Bron: scientias.nl
Dolfijnen blijken selectief hun prooi te vangen. Ze selecteren uit het aanbod de meest energierijke vis en later de minder interessante (minder energierijke) prooien zwemmen. Eerder werd aangenomen dat dolfijnen alles eten wat ze voor de bek komt.
Dit onderzoek werd gedaan bij gewone dolfijnen (Delhpinus delphis) die in de warme kustwateren van de Atlantische Oceaan voorkomen. Onderzoekers bestudeerden de maaginhoud van dolfijnen die in visnetten waren terecht gekomen en vergeleken deze maaginhoud met de vis die in de kustwateren voorkomt. Hieruit kwam naar voren dat de gewone dolfijn nogal een kieskeurige eter is. In de maaginhoud werden geen vissen aangetroffen die minder dan 5 kilojoule per gram aan energie opleverden. Favoriete prooi waren verschillende soorten lantaarnvissen. Deze bevatten 6 tot 8 kilojoule per gram aan energie. De resultaten van het onderzoek zijn goed te verklaren. Dolfijnen zijn warmbloedige dieren die snel zwemmen. Bovendien zijn het sociale dieren. Dit zijn allemaal kenmerken die veel energie kosten.
Koudbloedige haaien maken geen onderscheid. Ze pakken elke prooi die ze pakken kunnen.

Resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Experimental Marine Biology and Ecology.