Effect voeding op gedrag van honden

18maart2009
Bron: wageningenuniversiteit.nl, foto: Janneke Vreugdenhil
De voeding die honden krijgen moet uiteraard de nutriënten leveren om het dier gezond en in conditie te houden. Maar kan voeding ook een invloed hebben op het gedrag van de hond? Dit is onderzocht door ir. Guido Bosch..
in het kader van zijn promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. Vandaag, 18 maart, verdedigt ir. Bosch zijn proefschrift. In het onderzoek werd het effect van het type voedingsvezel op verzadiging na de maaltijd en op de activiteit en nervositeit van honden bekeken. Daarnaast is het effect van het tryptofaangehalte in de voeding op nervositeit en op de stressreactie van honden bepaald.

Voor de eerste onderzoeksvraag werden honden in een kennel gevoerd met een voer met afbreekbare of onafbreekbare vezels. De honden die de afbreekbare vezels hadden gegeten vertoonden enige tijd na de maaltijd een lagere activiteit en een lagere eetmotivatie. Waarschijnlijk komt dit door een effect op de verzadiging. Met kortdurende gedragstesten werd bepaald of de voedingsvezel een effect op de nervositeit van de hond had. Dit bleek niet het geval te zijn.
Het effect van het tryptofaangehalte werd thuis onderzocht. Honden kregen proefvoer met meer tryptofaan of een controlevoer. De eigenaren van honden rapporteerden voor en na de test over het gedrag van de hond. De verwachting was dat het aminozuur tryptofaan de honden wat kalmer en rustiger zou maken. Bij de (licht nerveuze) honden werd geen effect van het hogere tryptofaangehalte in het voer gezien. Ook bij honden die aan gedragstesten werden blootgesteld werd geen effect van het tryptofaangehalte gezien.

Titel proefschrift: “Can diet composition affect behaviour in dogs?"