Fazanterie de Rooie Hoeve

21juni2006
Bron: derooiehoeve.nl
Fazanterie de Rooie Hoeve herbergt een van de grootste collecties phasianidae in Europa.
Het doel van de fazanterie is om alle soorten van deze prachtige vogels te verzamelen. In de volières van het vogelpark zitten veel verschillende en vooral ook bijzondere fazanten, zoals bijvoorbeeld de Argusfazant, Cabot tragopaan, Maleise Pauwfazant of Groene Javahoen. Daarnaast zijn er kamhoenders, hoenders en pauwen te bewonderen.
Fazanterie de Rooie Hoeve bestaat 25 jaar en participeert actief in een speciaal fokprogramma voor een van de meest bedreigde fazantensoorten.

Project Vietnamfazant
De uiterst zeldzame Vietnamfazant (Lophura Hatinhensis) werd tijdens het Captive Breeding Symposium in de Antwerpse Dierentuin onder de aandacht gebracht.
Sindsdien bestaat er een samenwerking tussen Hanoi Zoo en de World Pheasant Association (WPA).
Het aantal Vietnamfazanten is sindsdien flink toegenomen. De Hanoi Zoo en de WPA voeren nu het Internationale stamboek voor deze soort gezamenlijk.

Inmiddels zijn de eerste Vietnamfazanten in Europa geboren en het eerste resultaat werd op 20 februari 1997 geboekt door The Old Birdgarden in Engeland. In 2004 in Fazanterie de Rooie hoeve gestart met twee kweekkoppels Vietnamfazanten. In totaal waren er 4 eieren bevrucht en daaruit zijn 3 kuikens zijn geboren.

Naast de collectie fazanten is er in de fazanterie een permanent wisselende kunstexpositie te bezichtigen.
In de maanden mei tot oktober is de fazanterie elke dinsdag- donderdag- en zondagmiddag open.
Fazanterie de Rooie Hoeve