Fishes - the animal answer guide

03april2013
Uitgever: The Johns Hopkins University Press, 2011
Wereldwijd zijn er ongeveer 30.000 soorten vissen. Bijna overal waar water is, wordt dit bevolkt door vissen. De variatie in grootte is enorm: van grondeltjes die nog geen centimeter groot zijn tot maanvissen die meer dan 2000 kg kunnen wegen en die meer dan 4 meter hoog zijn (met vinnen).
In meer dan 100 voor de hand liggende en minder voor de hand liggende vragen krijgt de lezer een mooie inkijk in de wereld van vissen. De auteurs zijn kenners op het gebied van vissen en leggen onder andere uit hoe beenvissen ontstaan zijn en wat de relatie is tussen vissen en haaien. Ook wordt ingegaan op de enorme variatie in kleur die bij verschillende vissoorten voorkomt. In het boek komen zeer bijzondere vissen aan bod, zoals de Devils hole pupfish die maar in een heel klein gebiedje van nature voorkomt. Ook de Candiru, een zoetwater vis die op een paling lijkt, komt aan bod. Deze vis die in de Amazone voorkomt kan de lichaamsholtes van zwemmers in kruipen en moet dan chirurgisch verwijderd worden.
De wetenswaardigheden in dit boek worden aangevuld met ruim honderd foto’s en al met al is dit boekje een goede vangst voor een natuurliefhebber, visser of liefhebber van aquaria.


Fishes: The Animal Answer Guide
Gene Helfman, Bruce Collette
Uitgever: The Johns Hopkins University Press, 2011
ISBN-10: 1421402238
ISBN-13: 978-1421402239