Fokkerij Bergkameleon

Koppelen

Kameleons hebben territoria en kunnen onderling erg onverdraagzaam zijn.
In grote terraria met voldoende schuilplaatsen kan een man met één of enkele vrouwtjes samen gehouden worden. Heb je echter aparte verblijven plaats dan elke week dieren van minimaal één jaar oud in elkaars zicht. Zet altijd het vrouwtje bij het mannetje bij een paarpoging. Het kan zijn dat het mannetje rustig afwacht maar het kan ook gebeuren dat ie direct op haar af gaat. Een paring volgt na een korte achtervolging. Als het vrouwtje rustig blijft, met matige kleuren reageert op zijn gepronk is ze bereid te paren. Reageert ze fel met felle kleuren, dan is ze wellicht al zwanger. Veel soorten paren een aantal keren binnen enkele dagen, waarna het vrouwtje van kleur verandert. Verwijder na twee dagen het mannetje. Want na een geslaagde paring worden de vrouwtjes agressiever naar mannetjes.
Vrouwtjes kunnen sperma opslaan en daarmee vaak nog meerdere legsels bevruchten.

Broed

De bergkameleon kan vier legsels per jaar produceren met elk ongeveer 8 eieren.
De incubatietijd is 98°C bij een temperatuur van 25-26,6°C overdag, en een temperatuur van 15°C ½s nachts. Je kunt hier ook een incubatiedoos met een paar luchtgaten en 5 cm vochtig vermiculiet voor gebruiken.

Geboorte

Voor de geboorte is het verstandig om water in het terrarium te sproeien, om een te snelle uitdroging van de vliezen rond de jongen te voorkomen. Een vrouwtje van 20 cm moet een laag van minstens 20 cm hebben van het materiaal om in te graven. Vaak maakt ze eerst proefkuilen. De eileg kondigt zich aan door een periode met verminderde voedselopname en nerveus gedrag.

Zorg voor de jongen

De jongen moeten binnen een dag van het vrouwtje gescheiden worden. Ze eet de jongen niet meteen op, maar soms wel na enkele uren of dagen.