Fokkerij Groene Leguaan

Koppelen

Als je twee groen leguanen bij elkaar zet om te paren zal het mannetje het vrouwtje eerst heel rustig van achteren benaderen. Tijdens of kort na de benadering maakt het mannetje een “shudder” ( kopknikpatroon ) om het vrouwtje te verleiden. Het vrouwtje buigt dan het voorste twee derde deel van haar staart opzij. Daarna stopt het mannetje en maakt een “signature bob”(ander kopknikpatroon). Deze volgorde wordt meerdere malen herhaald, daarna volgt een paring.

Broed/dracht

Drachtige vrouwtjes hebben de eerste 5 weken van de draagtijd een grote eetlust.
Daarna eten ze weinig tot niets meer.
Plaats in het terraria een 40 cm hoge legkist op of in de bodem, zo groot, dat het vrouwtje er ruim in kan om de eieren te begraven. Zorg voor een nauwe toegangsopening (b.v. via een buis) De kist moet met een keramische warmtelamp van bovenaf of met een bodemverwarming tot ± 30°C worden verwarmd. De kist moet met een vochtig turf/zandmengsel gevuld worden. Kort voordat het drachtige vrouwtje de eieren legt wordt ze aanzienlijk mager. Dit zie je aan de staartbasis die ingevallen is. Het leggen duurt 2 a 4 uur. Na het leggen is het dier vel over been. Met wat extra eiwitrijk voedsel is ze echter in een week of twee weer op haar oude gewicht. Houdt het dier tijdens die herstel periode wel extra in de gaten.
Bevruchte eieren zijn ± 38 x 27 mm groot, onbevruchte soms veel kleiner.
De eieren gelegd in vermiculiet met water (verhouding 1: 1) komen, bij 28 tot 30°C, na 65 à 90 (tot max. 115) dagen uit. Een hogere temperatuur geeft een hoger aandeel mannetjes.
In de natuur valt de uitkomst samen met de regentijd, mei en juni.

Geboorte

Als de leguaantjes een maal uit hun ei kruipen is het verleidelijk om hem te helpen. Dit is echter af te raden omdat jonge leguaantjes de kans moeten krijgen om de gehele dooierrest te verteren. Eenmaal helemaal uit het ei moeten de kleintjes in een klein steriel terrarium geplaatst worden waar ze dus snel uitgroeien.

Zorg voor de jongen

De eieren moeten zo snel mogelijk uit het terrarium worden gehaald. De ouders kunnen de eieren stuk lopen of ze kunnen opgegeten of beschadigen worden door andere leguanen. Een eenvoudige broedstoof maak je zelf van een aquarium of een oude ijskast. Hierin zet je een laag water. In dat water komt een verwarmingselement. In de broedstoof moet ook een thermostaat komen die de temperatuur op circa 30 graden houdt. Boven het water in de broedstoof komen de eieren in bakjes. De eieren komen voor ongeveer 3/4 onder het substraat te liggen. Als substraat kan vermiculite gebruikt worden of een mengsel van sphagnum turf, aarde/turf of zand/turf. Het substraat moet in ieder geval gifvrij, goed vocht vasthoudend en zo steriel mogelijk zijn. De relatieve luchtvochtigheid in de broedstoof moet maximaal zijn. Dit is 95 tot 100 %. De incubatie duurt ongeveer 65 tot 90 dagen.