Gedrag Hond

Basis gedrag

Een hond is van nature een roedeldier, binnen zo´n roedel heerst een bepaalde sociale rangorde. In een roedel heerst discipline, die wordt bepaald door de leider. Een jonge hond leert dan al snel aan welke regels hij zich moet houden. Bij de eigen hond zal men zelf de rol van leider op zich moeten nemen. Wanneer men dit niet doet zal de hond het doen en dit zal zich uiten in gedrags problemen.

Groepsveranderingen

Wanneer je twee honden van hetzelfde geslacht bij elkaar zet kan dat botsen. Als voor reuen niet duidelijk is welke rang ze hebben binnen de "groep" kunnen er problemen ontstaan. Voor teven is het belangrijk dat ze elkaar mogen.
Een reu en een teef samen gaat over het algemeen wel goed. Maar wanneer de teef loops is zal een van de twee voor ongeveer drie weken weg moeten (uit logeren).
Mocht je een nieuwe hond aanschaffen terwijl je de andere nog hebt is het makkelijker om een jongere hond te nemen. Deze zal zich onderdanig opstellen ten opzichte van de andere hond.

Delen met andere diersoorten

Als je een hond hebt en er is een baby opkomst kunnen er wat problemen ontstaan. De hond zal de baby namelijk niet zomaar accepteren. Dat is afhankelijk van het karakter van de hond, zijn ervaringen met baby’s, van het nemen van voorbereidende maatregelen en van de begeleiding van de hond.
Om te zorgen dat je hond de baby niet zal verwonden kunnen een aantal maatregelen genomen worden.
Zorg er voor dat je hond goed luistert en reageert op je commando´s als Zit, Blijf, Hier, Af en Los. De hond moet deze commando´s voor langere tijd volhouden zodat je je met de baby kunt bezighouden.