Gedrag Zebravink

Basis gedrag

Zebravinken zijn vrij actieve en niet-schuwe vogeltjes. Ze houden zich in alle lagen van de voliáre op en zijn ook veel op de grond te vinden waar ze een deel van hun menu bij elkaar scharrelen. Ze nemen graag een bad. Ze behoren tot de zo genaamde "nestslapers", wat inhoudt dat deze vogels niet op een stok maar in een nestje slapen. Wanneer u op verschillende plaatsen in de voliáre nestkastjes ophangt, kunnen de vogels zelf een keuze maken.
  • De rui:
  • dit is een belangrijke, moeilijke periode voor de vogel. Tijdens dit moment worden de veren en pluimen van de vogel vernieuwd. Omdat dit een moeilijke periode is voor de vogel zal deze ook kalmer zijn, zelfs de actievere vogel. De ruiperiode duurt zo'n anderhalve maand en gebeurt bij de volwassen vogel slechts éénmaal per jaar. Problemen bij de ruiperiode die de kop kunnen opsteken zijn "de stokrui", de vogel blijft in dit geval in de rui steken ten gevolge van te koud drink- en/of badwater. Oplossing: een beetje soda opgelost in drinkwater.

    Groepsveranderingen

    Delen met andere diersoorten

    In het wild zijn zebravinken kolonievogels die in kleine tot middelgrote troepen bij elkaar leven. Zebravinken bouwen graag nesten in elkanders nabijheid. Ze kunnen met vrijwel alle andere kleine exotische vogels samen gehouden worden. Behalve de oorspronkelijke grijze kleur komen er tegenwoordig vele kleurschakeringen voor.
    Zebravinken zijn erg sociale en vreedzame vogeltjes die het zowel met elkaar als met andere vogels het goed kunnen vinden. Deze vogels worden bij voorkeur in een groepje in plaats van een eenling of koppel gehouden