Gedrag Steenarend

Basis gedrag

De steenarend bemachtigd zijn prooi van een uitkijkplaats, of in een verrassingsvlucht. Prooien tot ca. 5 kg neemt hij mee, zwaardere worden te plekke verorberd. Oude vogels zijn standvogels, die zich het hele jaar in de nabijheid van de broedplaats ophouden. Jonge vogels zwerven ver weg, tot zij na het eerste broeden ook een vaste plaats hebben.

Het vliegbeeld van de steenarend vertoont lange, niet bijzonder brede vleugels, die naar het lichaam toe smaller worden. Deze zijn sterk gevingerd en de punten wijzen iets naar boven. De staart is middelmatig lang en zwak afgerond. De kop wordt tijdens de vlucht ver naar voren gestoken. De steenarend vliegt overwegend zwevend of zeilend en cirkelt vaak urenlang op grote hoogte op de opstijgende massa warme lucht.
De steenarend is een grote donkerbruine arend, alleen kop en nek zijn lichtbruin tot goudgeel. De kleur van de staart is donkerbruin. De snavelpunt is zwart, de poten geel, en de iris is donker- tot lichtbruin gekleurd. Jonge vogels hebben een zwartbruine kleur met een witte basis van de slagpennen. Bij het ouder worden, wordt de staart donkerder. Beide geslachten zijn gelijk gekleurd.

Groepsveranderingen

Delen met andere diersoorten