Gedrag Alpaca

Basis gedrag

Alpaca´s leven in kleine groepen met ongeveer 5 tot 15 volwassen merries (vrouwelijke alpaca), hun jongen en 1 volwassen hengst (mannelijke alpaca). De hengsten die minder sterk zijn leven samen in een groep.
Als een zwakkere hengst zich sterk genoeg voelt, dan gaat hij een gevecht aan met de kuddeleider. De hengsten proberen elkaar met de nek op de grond te duwen. Degene die wint gaat met zijn volle gewicht op de andere liggen.

Gedrag in de groep

Alpaca’s zijn rustige dieren die makkelijk in de omgang zijn. Ze zijn van nature leergierig en nieuwsgierig. Alpaca’s kunnen goed gehouden worden in een kleine weide. Alpaca’s zijn uitgesproken kuddedieren die niet alleen gehouden moeten worden. In de kudde wordt samen gerust, gegraasd en getrokken. Onderlinge communicatie vindt plaats door lichaamstaal (positie oren en staart) en door middel van geluid (hummen). Alpaca’s kunnen spugen maar doen dit niet vaak. Meestal gebeurt dit naar andere alpaca’s.

Alpaca's kunnen wel met andere dieren samen gehouden worden. Een combinatie met paarden, ezels of schapen is echter af te raden. Er is kans op overdracht van ziektes en miscommunicatie tussen de dieren.