Gedrag Roodhalsgans

Algemeen

Roodhalsganzen vormen koppels voor het leven. Meestal worden de paren in het eerste of het tweede levensjaar gevormd. Met een leeftijd van twee jaar kan een vrouwtje voor nageslacht zorgen, maar meestal duurt het wel drie of vier jaar voor de eerste eieren worden gelegd. De mannelijke dieren zijn geslachtsrijp met een leeftijd van drie jaar. Deze ganzen kunnen per koppel gehuisvest worden. Ook in grote groepen zijn deze vogels goed te houden.
Roodhalsganzen zijn in de broedtijd nauwelijks agressief naar andere watervogels. Als het perk ruim genoeg is, kunnen de roodhalsganzen in een gemengde collectie of in een grote groep gehouden worden.
In de broedtijd zijn roodhalsganzen zeer luidruchtig. Vooral de mannetjes maken overdag en `s nachts een hard geluid dat ver te horen is. Roodhalsganzen zijn niet geschikt om te houden in een buurt met lastige buren.
Zelfs als roodhalsganzen over een grote vijver beschikken, zullen de dieren veel op het land zijn. Roodhalsganzen grazen heel graag.
Roodhalsganzen zijn winterhard. Zelfs bij zeer strenge vorst kunnen deze ganzen buiten blijven en hebben geen afdak nodig, zolang de vogels uit de wind kunnen zitten. Wel dienen de ganzen de beschikking te hebben over open zwemwater.

Delen met andere diersoorten

Roodhalsganzen zijn in de broedtijd nauwelijks agressief naar andere watervogels. Als het perk ruim genoeg is, kunnen de roodhalsganzen in een gemengde collectie gehouden worden.