Gedrag Degoe

Basisgedrag

Degoes zijn sociaal levende dieren en leven in de vrije natuur in grote groepen op de rotsen. Ook als huisdier hebben degoes graag gezelschap van soortgenoten. De dieren maken allerlei geluiden om te communiceren. Degoes zijn dagactieve dieren en trekken zich ’s avonds terug in hun hol. Degoes zijn erg actief. De dieren klimmen en klauteren graag en zijn erg nieuwsgierig naar alles wat er in de omgeving gebeurt. Degoes bijten zelden en raken snel vertrouwd met hun verzorger.

Groepsveranderingen

Degoes die elkaar niet kennen, kunnen niet zomaar bij elkaar gezet worden in een verblijf. Laat de dieren eerst aan elkaar wennen door bijvoorbeeld de ene degoe in een klein kooitje in het verblijf van de andere te zetten. Na een tijdje kunnen de degoes bij elkaar gezet worden. Let wel goed op of het klikt tussen de twee degoes. Zodra de dieren beginnen te vechten, dienen de dieren meteen van elkaar gescheiden te worden. Twee vrouwtjes of een mannetje en vrouwtje kunnen goed samen in een verblijf gehouden worden. Twee volwassen mannetjes bij elkaar gaan vaak vechten.

Delen met andere diersoorten

Andere huisdieren kunnen beter van de degoe gescheiden gehouden worden. Er ontstaan niet altijd onderlinge problemen, maar de kans erop bestaat steeds. Niemand kan voorspellen hoe de dieren plotseling op elkaar reageren.