Gedrag Ezel

Basisgedrag

Ezels slapen ongeveer 7 uur gedurende de dag. ’s Middags, wanneer het warm is, slapen ze staand, ’s nachts slapen ze op hun zij.

Ezels schuren hun lichaam en kop tegen objecten en knabbelen en bijten aan verschillende dingen zoals houten afscheidingen, takken en bomen. Ook nemen ezels graag een stof- of zandbad.

Delen met andere soorten

Een belangrijk punt bij het houden van ezels, is dat een ezel slecht alleen kan zijn. Gezelschap van een andere ezel of een geit is noodzakelijk. De dieren kunnen ook als kudde gehouden worden, in deze kudde mag slechts één volwassen hengst gehouden worden. Wanneer twee ezels bij elkaar gehouden worden, waarvan één of meerdere mannelijke dieren, dienen deze mannelijk dieren gecastreerd te worden. Een gecastreerde hengst (een ruin) is veel makkelijker in de omgang dan een ongecastreerde hengst.

Paarden en ezels kunnen beter niet samengehouden worden. Ezels kunnen last hebben van longwormen. Deze wormen zijn voor paarden gevaarlijker dan voor ezels.

Groepsveranderingen

Opgroeiende jonge hengsten en vaak ook jonge merries worden door de dekhengst aangevallen. De jonge dieren dienen dan uit de groep verwijderd te worden. Het is mogelijk om een groepje van jonge vrijgezellen samen te houden.