Gedragsverrijking Eekhoorn

Gedragsverrijking

Eekhoorns zijn vooral actief gedurende de vroege ochtend en namiddag. Daarvoor en daarna brengen zij vooral rustend en slapend door. In de tijden dat zij wakker zijn, zijn zij zeer actief. Het liefste wat zij doen is rennen en klimmen. Het is vooral belangrijk dat de eekhoorn voldoende beweegt en dat het natuurlijke gedrag zoveel mogelijk gestimuleerd word. Dit is van grote invloed op de gezondheid en welzijn van de eekhoorn. Gedragsverrijking kan bereikt worden op verschillende manieren, het kan gebeuren door middel van voeding maar ook door middel van aanpassingen in het verblijf en dergelijke. Onderstaand komen verschillende manieren aan bod.

Gedragsverrijking door middel van voeding
Eekhoorns besteden zestig tot tachtig procent van hun tijd aan het vinden van voedsel en andere aan voedsel gerelateerde activiteiten. Het stimuleren van dit gedrag leidt tot meer beweging maar bevordert ook het verzamelen van voedsel, was de eekhoorn ook in de vrije natuur doet. Gedragsverrijking met behulp van voedsel kan gebeuren door middel van:

 • Het verstoppen van voedsel. Eekhoorns zijn goed in staat om met hun reukvermogen voedsel te vinden, dit gebeurt in de vrije natuur ook.


 • Het plaatsen van voedsel op moeilijk bereikbare plaatsen, zodat de dieren niet ‘zomaar’ aan hun voedsel kunnen komen. Bij het bepalen van de plaatsen dient er rekening gehouden worden met ‘het kunnen’ van de eekhoorn. Een eekhoorn is bijvoorbeeld goed in staat om op zijn kop aan takken te hangen en dan naar het voer te rijken.


 • Er kan ook voedsel op de grond gestrooid worden. Hierbij kan er gedachten worden aan noten (in schil). Op die manier is het voor de eekhoorn niet zo eenvoudig om direct tot de noten te beschikken, bovendien kost het tijd om de noot open te maken.


 • Andere vormen van gedragsverrijking
  Naast gedragsverrijking middels voeding kan er gedacht worden aan andere middelen. Er kan gedacht worden aan het maken van tunnels en het ophangen van touwen in het verblijf. Hiermee wordt zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving nagebootst. Daarnaast kan er gedacht worden aan andere toepassingen als:

 • Een hangmat:

 • Een hangmat in het verblijf wordt erg gewaardeerd door de eekhoorn. Ze gebruiken de hangmat als slaapplaats maar spelen er ook in. Er zijn verschillende hangmatten te verkrijgen in dierenwinkels (dezelfde als die men voor fretten gebruikt). Verstandig is het om hangmatten te kiezen die vast te maken zijn door middel van metalen clips. Er bestaan ook hangmatten met plastic clips, maar deze worden kapot gekauwd. Met een washandje kan er ook zelf een hangmat gemaakt worden.

 • Speelgoed:

 • Eekhoorns houden van het spelen met speelgoed. Knuffels ter grootte van eekhoorns of kleiner vormen een leuk speeltje voor eekhoorns. Ogen, oren, neus en andere uitstekende materialen dienen verwijderd te worden, zodat het kauwen op of het doorslikken van deze materialen voorkomen wordt. De vulling van de knuffel dient te bestaan uit natuurlijke materialen, zodat het eventueel opeten daarvan geen kwaad kan voor de eekhoorn. Dit soort knuffels worden speciaal gemaakt voor honden, katten en fretten en zijn te koop in dierenwinkels. Speelgoed kan ook zelf gemaakt worden. Het plaatsen van takken en hout in het verblijf kan al zorgen voor meer speelgelegenheid.

 • Looprad:

 • Een looprad kan geplaatst worden in het verblijf. Dit kan zorgen voor extra beweging voor de eekhoorn maar ook voor tijdverdrijf. Bij een looprad dient er rekening mee gehouden te worden dat deze groot genoeg is voor de eekhoorn, als deze kleiner is, is dit erg slecht voor de rug van de eekhoorn. Andere belangrijke dingen waar rekening mee gehouden dient te worden is dat het looprad geen kwaad kan voor de staart van de eekhoorn. Open gaten waar de staart tussen kan komen te zitten is gevaarlijk. Het looprad moet goed vastgemaakt worden zodat deze bij gebruik nooit los kan raken.

  Om de eekhoorn meer beweging te geven kan er ook gekozen worden om de eekhoorn af en toe los te laten in huis. Let er hierbij wel op dat er geen ontsnappingsmogelijkheden zijn. Daarnaast dient erop gelet te worden dat de eekhoorn verder niets kapot kan knagen of dat er geen andere ‘ongelukken’ kunnen gebeuren. Er kan een krabpaal in het huis gezet worden waarop de eekhoorn kan klimmen en spelen.

  Tot slot kan ook het aanbieden van nestmaterialen zorgen voor gedragsverrijking. De nestmaterialen kan de eekhoorn gebruiken voor het bouwen van een nest. De eekhoorn brengt regelmatig veranderingen aan, aan de al bestaande slaapplaats, de nestmaterialen kunnen hierbij een hulpmiddel zijn.