Gezondheid Egel

Algemeen

De belangrijkste verschijnselen waar je aan kunt zien dat een egel ziek is zijn: vermagering, lusteloosheid, ingevallen ogen, niet eten, wankele bewegingen, botbreuken en verwondingen.
Wanneer je deze symptomen ziet kun je het beste meteen naar de dierenarts gaan.

Gezondheid/verzorging

Egels eten ook kevers. Deze worden met pantser en al opgegeten. In het pantser zit een stof genaamd chitine. De chitine wordt in het lichaam van de egel omgezet in blauwzuur. De kleine hoeveelheid blauwzuur zorgt ervoor dat parasieten gedood worden zonder dat de egel er zelf schade van ondervindt.

Ziekte

Egels hebben veel last van parasieten. Zowel de inwendige (endo-parasiet) als de uitwendige (ecto-parasiet) parasiet. Uitwendige parasieten zoals teken, maden en vlooien komen veel voor bij egels. Deze parasieten kunnen makkelijk verwijderd worden. De kleine ectoparasieten zoals schimmels en mijten kunnen bestreden worden met een spray.

De meeste ziekten daarentegen worden veroorzaakt door inwendige parasieten. Ze komen altijd wel voor in het lichaam van een egel, maar wanneer er teveel zijn kunnen ze dodelijk zijn. Een egel heeft vooral last van long, darm en lintwormen.

Opvang

Wanneer een egel overdag rondscharrelt hoeft dat niet meteen te betekenen dat de egel niet in orde is. Wanneer egels in de volgende situaties worden aangetroffen moet hulp ingeschakeld worden in de vom van de dierenambulance en/of een gespecialiseerde egelopvang.
  • Een egel die veel vlooien, teken of maden heeft
  • Een egel die suf is, in kringetjes loopt en zich bij aanraking niet oprolt
  • Een egel met botbreuken en verwondingen
  • Een hoestende of snotterende egel
  • Een egel die uit het water is gehaald, uit een put of die in een net vast zat
  • Een nest babyegels waarvan de moeder is omgekomen of die ze duidelijk verlaten heeft
  • Een egel die in de vrieskou rondloopt. Dit kan overigens ook een overijverige moeder zijn die vast een nest aan het bouwen is, dan hoeft er uiteraard niet ingegrepen te worden.
  • untitled