Gezondheid Werners regenboogvis

Algemeen

Regenboogvissen zijn uitzonderlijk sterke vissen. In de natuur overleven ze in rivieren en plassen met extreme slechte waterkwaliteit. Ook in een aquarium zullen ze niet snel ziek worden. In een aquarium leven, net als in de natuurlijke omgeving, constant ziekteverwekkers zoals parasieten, bacteriën en virussen. Vaak ontstaan er pas problemen als de waterkwaliteit verslechterd en de vissen tegelijkertijd verzwakt raken. In water met een slechte kwaliteit kunnen ziekte verwekkers zich sterk vermenigvuldigen. De waterkwaliteit wordt gewaarborgd door: het gebruik van een biologische filter, regelmatig een deel van het water verversen en een beperkt aantal vissen per aquarium. 26

1. Parasieten
Parasieten worden normaal gesproken onder werners regenboogvissen verspreid door nieuwkomers of besmet voer. Let hierbij op witte vlekjes op de vinnen of het lichaam van de vis (wat duidt op witte stip), of wanneer hij met zijn lichaam langs de stenen schuurt. Eencellige parasieten zijn in heel veel gevallen de veroorzaker van visproblemen. In andere gevallen kunnen het wormen of kreeftachtigen zijn. In de meeste gevallen is er wel een microscoop nodig om exact de diagnose te kunnen stellen. Wees voorzichtig met medicijnen. De benodigde hoeveelheid medicijn om een parasiet te doden kan ook een dodelijke dosis voor de regenboogvis zijn. 12 26

2. Bacteriën
Een wat lastiger te stellen diagnose, zeker wat de soort bacterie betreft. Door het vele en vaak ongecontroleerde gebruik van antibiotica zijn er reeds vele soorten bacteriën immuun geworden voor middelen die een aantal jaren terug nog prima werkten. 12

3. Schimmels
Schimmels tasten vaak plekken aan waar de huid en zijn beschermende slijmlaag al beschadigd is. Schimmel is in de meeste gevallen te herkennen aan witte wattenachtige pluisjes op de vinnen of de huid van de vis. Schimmels zijn over het algemeen redelijk goed te bestrijden. Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk dat de oorzaak van het beschadigen van de huid en de beschermende slijmlaag wordt opgespoord en wordt voorkomen. Er zijn verschillende soorten druppels voor in het water tegen schimmels te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak. 12

De meest voorkomende visziekten bij werners regenboogvissen en hun behandeling:
 • Witte stip (Ichthyophtirius)

 • Symptomen: De vis is bezaaid met witte puntjes en wratjes, verminderde eetlust, trekken met de vinnen.
  Behandeling: Medicijnen zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Volg de gebruiksaanwijzing. Na behandeling het water verversen.
 • Zandstip (Oodinium pillularis)

 • Symptomen: De vis is bedekt met een aanslag van gele puntjes waardoor de schubben fluweelachtig lijken. Vaak worden enkel de kieuwen aangepast. De vis ademt zwaar en hangt aan het wateroppervlak.
  Behandeling: Vraag de handelaar om advies. Wees voorzichtig met medicijnen. De benodigde hoeveelheid medicijn om een parasiet te doden kan ook een dodelijke dosis voor de regenboogvis zijn. Omdat regenboogvissen slecht reageren op de behandeling van deze aandoening, is het beter een preventieve maatregel te nemen. Een simpele oplossing is het om een koperen schuursponsje (verkrijgbaar in de supermarkt) in het aquarium te leggen. Een keer per jaar moet dit schuursponsje dan vervangen worden.
 • Wessel-Krankheit (Flexibacter columnaris)

 • Symptomen: Er zit een witte aanslag op de lippen en vinranden van de vis. Deze ziekte treedt vooral op bij een slechte waterkwaliteit.
  Behandeling: Een aantal dagen achter elkaar het water gedeeltelijk verversen. Medicijnen zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Volg de gebruiksaanwijzing.
 • Buikwaterzucht

 • Symptomen: De vis heeft een opgeblazen lichaam met afstaande schubben en uitpuilende ogen.
  Behandeling: Medicijnen zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Volg de gebuiksaanwijzing. Ververs na de behandeling gedeeltelijk het water.
 • Vinrot

 • Symptomen: De vinnen van de vis zijn gerafeld, vaak verkort en de vinranden zijn soms wit.
  Behandeling: Medicijnen zijn verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Volg de gebruiksaanwijzing. Ververs na de behandeling gedeeltelijk het water.
 • Vistuberculose (Mycobacterium sp.)

 • Symptomen: De vis heeft een opgeblazen lichaam met afstaande schubben en uitpuilende ogen. De vis is vermagerd en verliest sterk zijn kleuren. De vis heeft kleine wonden op zijn lichaam die niet genezen. Ook heeft de vis kankerachtige woekeringen op vinnen keiwen, bek of ogen.
  Behandeling: Er is geen medicijn tegen deze ziekte. De ziekte is erg besmettelijk voor alle vissen in het aquarium. Helaas zit er dus niets anders op dan alle vissen zo snel mogelijk en pijnloos te doden. Maak het aquarium vervolgens helemaal leeg en desinfecteer hem met een chlooroplossing. Daarna kan de bak opnieuw ingericht worden. Deze ziekte kan worden voorkomen door een regelmatige waterverversing en een matige visbezetting. 26