Gezondheid Ezel

Gezondheid

Om de ezel gezond te houden, is het nodig om een aantal keren per jaar de hoefsmid te bezoeken. De hoeven van een ezels groeien, net als de nagels van een mens, het hele jaar door. Het is dus belangrijk de hoeven te laten bekappen. Een aantal keer per week moeten de hoeven uitgekrabd worden.

Wanneer de ezel zijn wintervacht verruilt voor zijn zomervacht kan hij daarbij best hulp gebruiken. Net als ieder ander dier, stelt een ezel het op prijs om extra aandacht te krijgen.

Een ezel dient jaarlijks ingeënt te worden tegen tetanus en influenza. Ook moet de ezel een keer per jaar ontwormd worden.

Ziekte

Vetzucht is bij ezels een veel voorkomend probleem, dit leidt, vroeg of laat, tot ernstige gezondheidsproblemen. Een veel voorkomende ziekte, die verband houdt met overgewicht, is hyperlipemie. Het dier wordt in korte tijd steeds slomer, eet niet meer en raakt uiteindelijk in een coma, 90 tot 95% van de ezels met hyperlipemie overlijdt aan deze ziekte.

Een ander probleem dat voortvloeit uit overgewicht is hoefbevangenheid. Hierbij gaat de ezelsvoet ontsteken, tengevolge van histamineachtige stoffen die vrijkomen, waardoor de hoef los komt te staan. Dit wordt ook wel laminitis genoemd.

Een ander probleem dat veel voorkomt bij ezels, maar niet samenhangt met overgewicht, zijn longwormen. Door de ezel regelmatig een wormenkuur te geven kan dit voorkomen worden.

Doordat de ezel een lange vacht heeft, krijgt hij gemakkelijk huidaandoeningen. Daardoor wordt hij vaak geplaagd door parasieten, luizen, vlooien, teken en schimmels.