Gezondheid Schaap

Algemeen

Voor het welzijn van het schaap is een goede hygiene noodzakelijk. Daarbij kunnen veel ziektes voorkomen worden met de juiste voeding.

Ziekte en gezondheid

Scrapie
Scrapie is een prionziekte en lijkt op BSE bij koeien. De lammeren blijven achter in de groei of sterven. De veearts kan scrapie constateren door middel van bloedonderzoek.

Zwoegerziekte
Zwoegerziekte wordt veroorzaakt door een virus. Anderhalf jaar na de besmetting treden de symptomen pas op. Moeilijke ademhaling en dalende melkgift zijn de belangrijkste symptomen. Zwoegerziekte kan overgedragen worden dor contact met besmette uitgeademde lucht, urine en mest. Schapen die besmet zijn moeten verwijderd worden om verdere besmetting te voorkomen.

Hoefverzorging
De hoeven van schapen groeien net als onze nagels. Ze moeten ook bijgeknipt worden. Dit moet elke drie maanden. De hoeven moeten bijgeknipt worden met een speciale schaar die te koop is in de dierenwinkel. Als de hoeven niet geknipt worden zal het schaap kreupel worden.

Scheren
Alle schapen worden eens per jaar geschoren. Schapen worden van meestal in de de zomermaanden geschoren. Zwangere schapen worden ook wel in de winter geschoren vlak voodat ze naar stal gaan. Als het schaap lammeren krijgt kan er beter ontsmet worden en kan het lam de uier beter vinden. De andere schapen worden soms ook in de winter geschoren. Dan passen er meer schapen in de stal.
De schapen worden tegenwoordig met een scheermachine geschoren. Kijk uit voor gevoelige plekken en zorg dat je niet teveel wol eraf scheert. Er moet altijd een klein laagje wol op blijven zitten, zodat het schaap het niet koud krijgt