Gezondheid Alpaca

Tanden

Bij alpaca's blijven de tanden groeien ook als de dieren volwassen zijn. De tanden slijten af door het knagen op ruwvoer en op takjes en schors.

Wanneer de tanden toch te lang zijn kunnen deze, onder narcose, met een kleine slijptol afgeslepen worden. Ook kunnen dan de scherpe randen wergevijld worden.

Wormen

Alpaca’s moeten één keer per half jaar ontwormd worden. Wanneer een groot koppel op een kleine oppervlakte wordt gehouden moet dit vaker gebeuren (dire tot vier keer per jaar).
Er zijn ontwormingsmiddelen die ook tegen schurft werken.

Afhankelijk van het gebruikte middel moet dit door de dierenarts gedaan worden of kan de alpacahouder het zelf verstrekken.

Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door een mijt, een parasiet die zich onder de huid ingraaft en zich daar voortplant. De jeuk die bij schurft hoort is een allergische reactie op de mijten en de uitwerpselen van de mijten. Symptomen van schurft zijn jeuk, kale plekken, schilferige huid, korsten en verdikking van de huid. Er bestaat ook oorschurft, veroorzaakt door een ander type mijt. Erge jeuk en hele vieze oren (zwarte wasachtige viezigheid) zijn dan te zien. Schurft kan goed behandeld worden met injecties, pour-on of zalf. Doe dit in overleg met de dierenarts. Schurft is zeer besmettelijk en bij een besmetting moet de hele kudde behandeld worden.

Scheren

Alpaca’s moeten ieder jaar geschoren worden. Het is wel belangrijk dat de dieren niet helemaal kaal geschoren worden, laat ongeveer een centimeter wol staan om de dieren tegen weersinvloeden te beschermen. Scheren kan door een schapenscheerder gedaan worden of door zelf een cursus te volgen.

Nagels

De teennagels moeten viermaal per jaar gecontroleerd en eventueel geknipt worden. Dit kan goed gedaan worden met een rozenschaar (Felco, nr 6).

Clostridium

Eenmaal per jaar moeten de alpaca's tegen clostridium gevaccineerd worden. Dit moet door een dierenarts gedaan worden.