Gezondheid Struisvogel

Als een struisvogel ziek is, is dat meestal moeilijk op te lossen. Zodra iets te merken valt aan een dier, is het vaak al te laat en is de kans groot dat een struisvogel dood gaat. De struisvogel was dan al langer ziek. Een zieke vogel wordt verstoten door de soortgenoten en zondert zich af van de groep.

Algemeen

Struisvogels zijn sterke vogels, die niet snel ziek worden. Als struisvogels goed voer te eten krijgen en het verblijf schoon is, kunnen de meeste ongemakken voorkomen worden.
Als een struisvogel wel ziek is, is dat meestal niet makkelijk op te lossen. Een zieke vogel wordt verstoten door de soortgenoten en zondert zich af van de groep.

Verstopping

Een probleem dat bij struisvogels kan voorkomen, is een verstopping in het spijsverteringskanaal. Een vogel wordt dan in een hele korte tijd mager. Het lijkt er dus op dat de vogel niet genoeg gegeten heeft. Wanneer de diagnose op tijd wordt gesteld, helpt het soms om slaolie gemengd met water in de keel van het zieke dier te gieten. Zo kan het probleem verholpen worden. Ook kan preventief zo nu en dan slaolie aan het drinkwater toegevoegd worden.