Goed ontwikkeld brein

24juli2013
Bron: scientias.nl
Van alle zoogdieren heeft de baby weddellzeehond het best ontwikkelde brein bij de geboorte. Dat is belangrijk in de gevaarlijke omgeving waar zij leven. Maar dit goed ontwikkelde brein heeft wel een prijs.
De hersenmassa van twaalf weddellzeehonden werd bestudeerd, 10 pasgeboren jongen en twee volwassen vrouwtjes. Gemiddeld bleek het brein van de baby’s al voor 69 procent volgroeid te zijn. En met aanvullende dat uit ander onderzoek kwam dit percentage tot boven de 70 procent. Dat is een absoluut record onder pasgeboren zoogdieren. De hersenmassa van een pasgeboren mensenbaby is slechts 25 procent van de hersenmassa van een volwassene.
De weddellzeehonden hebben dat veel beter ontwikkelde brein ook wel nodig. Ze moeten zich al snel kunnen orienteren onder water. En als ze nog geen drie weken oud zijn duiken de weddellzeehonden al onder het ijs. Dat is gevaarlijk: als de dieren niet op tijd de uitgang weer kunnen vinden verdrinken ze. De weddellzeehonden moeten dit wel omdat ze vanaf 40 to 50 dagen leeftijd voor zichzelf moeten zorgen. De moeders laten ze dan aan hun lot over.
Het grote en goed ontwikkelde brein heeft wel een prijs. Hersen kosten veel energie, in de vorm van glucose. In de periode dat de jongen nog door hun moeder gevoed worden, moeten zij die energiebron aanleveren. Het gevolg voor de moeders: zij verliezen in een hoog tempo massa. Ze offeren hun eigen reserves op om hun baby’s van energie te voorzien.