Handbook of Primate Husbandry and Welfare

17september2008
Bron: Blackwell Publishers, 2e Editie
In dit boek worden de basale principes van het houden van primaten uitgelegd en worden factoren genoemd die hun welbevinden in gevangenschap verbeteren.
Negen hoofdonderwerpen worden behandeld, te beginnen met classificatie van primaten, het ontwerp en onderhoud van een primatenverblijf en het management, de gezondheid en de veiligheid van de verzorgers. Verder komen de nutritionele behoeftes van primaten aan bod, inclusief met de hand grootbrengen van jongen. Ook de beoordeling van de fysieke en de psychische gesteldheid van de primaten en de voordelen en nadelen van trainen komen aan de orde. Verder komen voortplanting en fokken aan bod en tenslotte worden regels en aanbevelingen voor transport besproken.

Veel voorbeelden en technieken die worden aangehaald komen uit de proefdieren wereld, toch is het boek ook zinnig voor dierentuinverzorgers. In het voorwoord leggen de auteurs ook uit dat principes om het welbevinden van primaten te verbeteren toegepast kunnen worden op alle primaten, of ze nu in dierentuinen, laboratoria of bij particulieren gehouden worden. Sommige aanbevelingen zijn mogelijk niet praktisch voor een dierentuin door gebrek aan personeen, tijd en geld, maar het boek beschrijft een ideale situatie die waar mogelijk gevolgd kan worden.

Dit handboek is een goede bron van informatie voor mensen die met primaten werken of gaan werken.


Titel: Handbook of Primate Husbandry and Welfare
Auteurs: Paul Honess & Sarah E. Wolfensohn
ISBN10: 1405111585
ISBN13: 9781405111584