Handling Struisvogel

Vangen/ fixeren

Een struisvogel is makkelijker te hanteren, wanneer de vogel niets meer kan zien. Doorvoor dient de verzorger eerst een ondoorzichtige mouw van een trui om zijn eigen arm te schuiven. Als struisvogels nog niet door hebben dat gevangen gaat worden, dan lopen de dieren meestal nog niet weg. De verzorger dient naar de struisvogel te lopen en de snavel vast te pakken. De mouw wordt vervolgens van de arm afgeschoven, direct over de kop van de struisvogel. De struisvogel ziet nu niets meer en laat zich verplaatsen.

Transport

Struisvogels kunnen worden vervoerd in een transportkist of een veetransportwagen. Als de dieren soortgenoten kunnen zien tijdens het transport, blijven de vogels meestal rustiger en vertonen de dieren minder stress. Struisvogels kunnen beter niet samen in één ruimte vervoerd worden. Indien een struisvogel gaat zitten, bestaat de kans dat vogels over elkaar heen lopen. Een transportkist waar een volwassen struisvogel in gaat kan het beste niet te groot zijn. Anders bestaat de kans dat dieren zichzelf verwonden. Het bodemoppervlak dient ongeveer een tot anderhalve vierkante meter te zijn. Een transportkist dient van stevig materiaal te zijn gemaakt, zoals dik hout of metaal, anders kunnen struisvogels met hun poten door de doos slaan. Zelfs voor jonge struisvogels is een stevige kartonnen doos niet sterk genoeg.
Struisvogels dienen zo snel mogelijk vervoerd te worden. Tijdens het transport hoeven struisvogels niets te eten of te drinken. Daar kunnen struisvogels tegen en meestal hebben de vogels daar ook geen behoefte aan.