Handling (Oostelijke) keizerarend

Algemeen

Arenden moeten alleen gevangen worden als dit echt niet anders kan. Getrainde dieren zullen rustig op je vuist blijven zitten en inspecties gewoon toestaan. Ongetrainde dieren zullen al nerveus worden als je het verblijf binnen komt, ze moeten dan ook zo snel mogelijk gevangen worden. Vooral om te voorkomen dat ze zich zelf in paniek beschadigen. Als je een paartje moet vangen moet je altijd eerst het meest nerveuze dier vangen.

Vangen/ fixeren

Arenden moeten altijd door twee personen, met dikke stevige kleding en handschoenen aan vastgehouden worden. Een diep net gemaakt van een zacht materiaal, met een lang handvat kan gebruikt worden om de dieren te vangen. Eerst moet je de poten in bedwang genomen worden, darna de vleugels, het lichaam en de staart. Als je de poten vasthoudt moet je dit altijd doen door een vinger tussen beide benen te plaatsen, zodat de druk goed te voelen is en je de poten niet breekt. Pas als je de vogel volledig ondercontrole hebt kun je het dier inspecteren. Je moet het dier altijd recht op houden. Alleen een ervaren dierenarts mag een arend op zijn rug vasthouden. Sommige dieren zijn rustiger als je hun hoofd afdekt.

Transport

Arenden moeten altijd apart getransporteerd worden. Ongetrainde dieren moeten vervoerd worden in donkere boxen, waar alleen een paar luchtgaten in zitten. Deze boxen moeten net iets groter zijn dan de lengte ( van kop tot staart) van de arend, en de breedte moet genoeg zijn voor het dier om te kunnen liggen. De hoogte moet genoeg zijn voor het dier om recht op te kunnen staan. Het dier mag zich echter niet kunnen omdraaien. De bodem moet bedekt zijn met antislip materiaal, droog zijn en gedesinfecteerd. Aan een van de uiteinden moet een schuifdeur zitten. Een handvat aan de bovenkant maakt het makkelijker om de box te verplaatsen. Arenden mag je nooit verplaatsen tijden s erg heet weer, je mag ze niet in het zonlicht plaatsen of in de buurt van uitlaadgassen. De dieren mogen niet langer dan 12 uur in een transport box zitten zonder dat ze gevoerd worden.

Veiligheid

Je moet altijd voorzichtig zijn bij het hanteren van arenden, sommigen proberen niet alleen te bijten of krabben maar ook kunnen ze met hun vleugels slaan.

Als er een nieuwe dier wordt toegevoegd aan een voliere moet deze eerst 30 dagen in quarantaine, en gecheckd worden op parasieten en ziekten.